ИСТОРИЯ НА ЯДКИТЕ | БАДЕМ

БАДЕМИ
Бадемите принадлежат към семейството на розоцветните. Латинското им име, prunus dulcis, предполага сладост. Плодовете на семейството на розите са много и включват ябълки, круши, сливи и кайсии. Ако отворите костилката от кайсия, ще откриете горчива ядка отвътре, която прилича на бадем и е годна за консумация. Това ни напомня, че кайсията е близък роднина на бадема, както и някои горчиви сортове бадеми.
В страните от южното Средиземноморие, бадемите често се отглеждат заедно с маслини. Двете дървета се считат за свещени в съзнанието на много от местните.
ОТ АЗИЯ ЗА СВЕТА
Корените на Бадема са в Азия. Трудно би могло да се определи точен регион за произхода му. Финикииците са пътували Средиземнонорието най-вече през дванадесети век пр.Н.Е. Пренасяли са много от родните си храни до други държави и е много вероятно те да са занесли Бадемите в Гърция, Италия, Испания и Франция.
ЗНАНИЯ ЗА БАДЕМИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА
Употребата на бадеми в народната медицина е била много попурярна през вековете. Някои историци смятат, че готвачите на кралските семейства през средновековието добавя бадеми в много ястия, тъй като се е смятало че това помага за по-доброто храносмилане.
Бадемите са били основна част от рецептите в средновековните средиземноморските страни. Бадемовото мляко е било широко използвано за ароматизиране и сгъстяване в много английски рецепти по това време. През изминалите векове в европейската аристокрация откриваме ядки като бадеми, кедрови ядки, лешници, фъстъци и орехи. Те са смятани за общодостъпни в Европа през Средновековието. Идеята, че ядките правят ястията от месо и пиле по-здравословни била широко възприета.